**9 tévhit a zselatinról, amit sokan elhisznek** A zselatin, mint élelmiszer hozzávaló, számos népszerű ételben és desszertben megtalálható, mégis sokan téves információkat terjesztenek róla. Íme kilenc gyakori tévhit, amelyeket érdemes eloszlatni. 1. *


Lehet, hogy nem minden nap van szükséged rá a konyhádba, de valószínű, hogy számtalan ételben találkoztál már vele, talán észrevétlenül is. A zselatin egy rendkívül sokoldalú összetevő, amely körül rengeteg tévhit terjed, pedig már több mint egy évszázada elengedhetetlen része a gasztronómiának.

A zselatin, ez a sokoldalú csodaanyag, számos ínycsiklandó édesség és étel titkos összetevője lehet: legyen szó zselés desszertekről, krémes habokról vagy éppen ragyogóan sima bőrről. Természetes sűrítő- és zselésítő anyagként az állati kötőszövetekből, például csontokból, bőrből és porcból nyerik ki. Átlátszó, szagtalan, és íze semleges, ami tökéletes alapot ad a tortakrémek, zselék, mousse-ok, pillecukrok, sőt még húsételek textúrájának gazdagításához is. Magas fehérjetartalma miatt nem csupán a konyhában játszik fontos szerepet, hanem táplálkozási szempontból is értékes anyagnak számít. Az ételipar már több mint 125 éve alkalmazza, és a FDA is elismeri biztonságosságát a fogyasztás szempontjából. Mégis, a zselatinnal kapcsolatban sok tévhit kering - nézzük meg, melyek ezek!

Ez továbbra is tény marad: a zselatin állati eredetű anyag. Főként sertés- és marhahús bőréből, csontjaiból, valamint kötőszövetéből vonják ki a kollagént, amelyből később zselatint készítenek. Bár léteznek növényi alternatívák, mint például az agar-agar vagy a pektin, a hagyományos zselatin forrása továbbra is állati.

Bár számos szépségápolási termék és étrend-kiegészítő gazdag kollagénben vagy zselatinban, ne várj csodákat egyik napról a másikra. A bőr rugalmasságára való hatásuk inkább fokozatosan, hosszú távon éreztetheti magát, de egyértelműen nem számíthatunk azonnali ránctalanító eredményekre.

Pedig van! A zselatin több mint 85%-ban fehérjéből áll, ráadásul olyan aminosavakat is tartalmaz, mint a lizin, ami a csontok és izmok számára is hasznos. Gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú - fogyókúrás étrendbe is beilleszthető (ha nem cukros édességként fogyasztjuk).

Tény, hogy a kollagén segíti a porcok felépülését, de önmagában a zselatin fogyasztása nem jelenti azt, hogy megszűnik az ízületi gyulladás. Hasznos kiegészítő lehet, de nem gyógymód.

A zselatinban található aminosavak hozzájárulhatnak a bélrendszer megnyugtatásához, de fontos hangsúlyozni, hogy nem tekinthető univerzális megoldásnak az emésztési problémákra. Kiegészítőként hasznos lehet, de semmiképpen sem helyettesíti az orvosi ellátást vagy a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Related posts