A cellulózalapú élelmiszer-adalékanyagok alkalmazásának újragondolása - Agrotrend A cellulóz, mint természetes polimer, egyre nagyobb szerepet kap az élelmiszeriparban, köszönhetően sokoldalúságának és környezetbarát tulajdonságainak. Az Agrotrend legúja


Az Európai Bizottság (EU) legújabb, 2025/666 számú rendelete jelentős változásokat hoz az élelmiszer-adalékanyagok szabályozásában, kiemelten a cellulóz alapú anyagok, mint például az E460-E469, tekintetében. A módosítások célja, hogy tovább fokozzák az élelmiszerbiztonságot, különös figyelmet fordítva a toxikus anyagok, például arzén, ólom, higany és kadmium bevitelének csökkentésére. Emellett a rendelet a kisgyermekek és csecsemők védelmét is erősíti, biztosítva ezzel számukra egy egészségesebb táplálkozási környezetet.

A módosítás során az alábbi változtatások kerülnek bevezetésre:

Annak érdekében, hogy az élelmiszer-vállalkozók alkalmazkodni tudjanak a rendeletben meghatározott új, szigorúbb specifikációkhoz, átmeneti időszakot biztosít a jogalkotó.

A 2025. október 27. előtt jogszerűen forgalomba helyezett:

A 2027. április 27. előtt jogszerűen forgalomba hozott, 13.1.5.1. és 13.1.5.2. élelmiszer-kategóriába tartozó termékek, amelyek az 1333/2008/EK rendelet II. és III. melléklete szerint nátrium-karboxi-metil-cellulózt és cellulózgumit (E 466) tartalmaznak, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük végéig továbbra is forgalmazhatók.

Ez a rendelet, a 2025.04.27-ei hatályba lépését követően teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Related posts