Egy bölcs öreg kertész barátom szerint a tavaszi munkák igazi kincsek, amelyek aranyat érnek. Ha bőséges termést szeretnél, most van itt az ideje, hogy belefogj!
A metszés elengedhetetlen a bőséges terméshez, hiszen lehetőséget ad arra, hogy a növények ágait megfelelően ritkítsuk, és megszabaduljunk a gyenge, beteg vagy törött hajtásoktól. Ezáltal nemcsak a növények egészségét javítjuk, hanem a termés minőségét és mennyiségét is jelentősen növelhetjük.
Ne csak a friss levegő élvezetéért, hanem azért is, mert most van itt az idő, hogy megalapozzuk mindazt, ami később bőséges termést hoz. A tapasztalt kertészek ilyenkor már túl vannak a lemosó permetezésen és a metszésen, de ha te még nem léptél ezeken túl, ne ess pánikba, még mindig van időd!
A metszés nem csupán a fák esztétikai formálásáról szól; ez az egészséges és bőséges termés egyik alapvető feltétele. Fontos, hogy ritkítsuk az ágakat, így biztosítva a gyümölcsök számára a szükséges fényt és levegőt, emellett el kell távolítanunk a beteg, törött vagy egymással kereszteződő hajtásokat is. Ne feledkezz meg a törzsön kinövő sarjak levágásáról sem, és gondoskodj arról, hogy a fa körüli talaj tiszta maradjon, lehetővé téve ezzel, hogy a víz és a tápanyagok könnyen elérjék a gyökereket. A fa tövének komposzttal való megszórása szintén kedvező hatással bír. Az idősebb gyümölcsfák sem maradhatnak ki a gondoskodásból: a kéreg alatti repedésekben gyakran rejtőznek kártevők és kórokozók, ezért ezeket is érdemes eltávolítani a fa védelme érdekében.
A "lemosó permetezés" nem véletlenül kapta ezt a nevet: itt tényleg az a cél, hogy bő lével dolgozz, szinte csurogjon a fa kérgén a permet. És nemcsak a gyümölcsfákat kezeld a díszfákat, bokrokat, rózsákat is érdemes lemosni még rügypattanás előtt. Ráadásul, ha már permet van a kezedben, a kertben található faeszközöket is érdemes lekezelni, nehogy azokban is átteleljen valami kártevő.
Ha eltervezted, milyen fákkal bővítenéd a kerted, akkor a márciusi enyhülés az ideális alkalom. Legyen szó gyümölcsfákról vagy díszfákról, fontos, hogy ne tömör, hanem morzsalékos talajba ültess. Ültetés után viszont már jöhet a tömörítés így nem marad levegő a gyökereknél, és nem fog befülledni. Komposztot, trágyát is tehetsz az ültetőgödörbe, de ügyelj arra, hogy fölötte legyen egy 15-20 centiméteres földréteg, mert közvetlenül a szerves trágyával érintkezve a gyökerek megégnének.
Mielőtt nekilátnál a facsemete vagy bokor ültetésének, érdemes egy kis előkészületet végezni. Először is, a gyökerek végének szakszerű visszavágása segít az új növénynek, hogy jobban alkalmazkodjon az új környezethez. A gödör méretének minimum kétszeresének kell lennie a gyökérzet átmérőjének, így elegendő helyet biztosítasz a fejlődéshez. Ne feledd, hogy a fa vagy bokor végső méretét is figyelembe kell venni; fontos, hogy a növénynek elegendő tér álljon rendelkezésére, hogy ne kelljen versenyeznie a szomszédos növényekkel a tápanyagokért. Az ültetés után alapos öntözés elengedhetetlen, és a folyamatos vízellátásra is ügyelj, hogy a növény egészségesen fejlődhessen. A csonthéjasok, mint a kajszi vagy meggy, különösen érzékenyek a hidegre, ezért ezeket tavasszal érdemes ültetni, hogy elkerüld a fagy okozta károkat.
A gyümölcsfák mellett a zöldségtermesztés is sok örömet ad főleg, ha saját magad nevelsz valamit, amit aztán le is szedsz. Március végén már vetheted is a zöldségféléket, például a
Valóban, ha rendelkezésedre áll érett komposzt vagy trágyá, bátran alkalmazd őket, mert a növények biztosan meg fogják hálálni a gondoskodást.