Miért nem ehetnek a pilóták ugyanazt az ételt a repülőgép fedélzetén? Az ok rendkívül fontos: a biztonság. Ha ugyanis mindkét pilóta ugyanazt az ételt fogyasztaná, és valamilyen okból kifolyólag az étel megromlana vagy allergiás reakciót váltana ki, akkor

A repülés biztonsági szabályai rendkívül részletes és kiterjedt dokumentációt képeznek. Minden egyes előírás mögött mélyen gyökerező műszaki tudás, évtizedek során felhalmozott tapasztalatok és olykor tragikus események állnak. Például, a pilóták különböző ételeket fogyasztanak ebéd vagy vacsora során, hogy minimalizálják a súlyos ételmérgezés kockázatát, ezzel biztosítva, hogy mindketten egészségesek maradjanak, és ezzel az utasok biztonságos célba érkezését ne veszélyeztessék.
Száz évvel ezelőtt is léteztek már menetrend szerinti járatok, sokkal egyszerűbb gépeken, mindentudó digitális technika nélkül. A mai szemnek meglepő, hogy az ötven évvel ezelőtt készült archív fotókon még biztonsági öv nélkül ülnek az utasok, miközben válogatnak a svédasztalos zsúrkocsi gazdag étel- és italválasztékából. Akkor a légiközlekedést jellemzően csak a felső tízezer tagjai vették igénybe. Ma viszont tömegközlekedésről beszélünk.
De mit fogyasztanak manapság a pilóták? A légitársaságok általában elvárják tőlük, hogy választásukat a menüből mindenképpen diverzifikálják, ezzel minimalizálva az ételmérgezés kockázatát. Ez a szabály azért fontos, mert ha az egyik pilóta esetleg megbetegszik, a másiknak biztosítania kell a repülés biztonságát. Ezt a gyakorlatot elsősorban a hosszú távú járatok esetében alkalmazzák.
A modern légitársaságok világában, különösen a nagyobb cégeknél, már nem csupán a célállomásra való eljutás a lényeg. Az utasok számára ma már lehetőség nyílik arra, hogy az étkezési preferenciáiknak megfelelően válasszanak a kínálatból. Nem csupán a fapados járatok utasainak élményét emelik így, hanem a vegán, gluténmentes, kóser vagy éppen keto diétát követők is megtalálhatják a számukra ideális fogásokat. Ráadásul, ha az első osztályt választjuk, sok légitársaság lehetőséget biztosít arra, hogy előre kiválasszuk a főételt, így még inkább személyre szabott élményben lehet részünk – olvashatjuk az amerikai Travel and Leisure cikkében.
A pilóták számára nem áll rendelkezésre olyan széles választék a menü összeállításában, mint számunkra, különösen a hosszú távú járatok esetében. Például, ha az egyik pilóta tésztát választ, a másiknak kötelezően csirkés ételt kell fogyasztania, még akkor is, ha mindkét fogás ugyanabból a földi catering szolgáltatásból származik.
Miért van szükség arra, hogy a repülőgépek fedélzetén mindig legalább két pilóta tartózkodjon? Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) szigorú előírásai szerint a kereskedelmi járatok esetében ez kötelező. A hosszabb, nyolc óránál is kiterjedtebb repülések során még egy harmadik vagy negyedik pilóta jelenléte is indokolt lehet. A szabályozások szigorúan limitálják a pilóták által repült órák számát, és ezek a normák gyakran szigorúbbak, mint amit a kamionsofőrök vagy buszvezetők esetében tapasztalhatunk. Ez érthető is, hiszen ha váratlan esemény történik a pilótával, elengedhetetlen, hogy egy másik, szakképzett kolléga azonnal át tudja venni a vezérlést. A biztonság érdekében tehát nélkülözhetetlen a csapatmunka és a megfelelő felkészültség a légi közlekedésben.
A legmagasabb szintű higiénia sem tudja száz százalékosan kiküszöbölni a szalmonella, az E.coli, és más vírusok, baktériumok jelenlétét. Az ételmérgezés tünetei jobb esetben kellemetlenek, legrosszabb esetben pedig halálosak lehetnek.
Érthető tehát, hogy a legtöbb nagy légitársaság szabályai előírják, a pilóták nem fogyaszthatják ugyanazokat az ételeket, mint a másodpilóta kollégáik, de nemcsak a repülés alatt, de előtte sem.
A repülés, bár a statisztikák szerint a legbiztonságosabb közlekedési mód, ha valami baj történik, annak kimenetele végzetes lehet. Az utóbbi időkben - a legfejlettebb technikai háttér mellett is - számos szerencsétlen esemény történt, a vészkijáratokat kinyitni próbáló utasoktól kezdve a műszaki hibákig, a kigyulladt gépekig. Ehhez képest az ételmérgezés kevésbé gyakorinak tűnik.
Ennek ellenére előfordulhatnak meglepő események. 1982-ben egy Lisszabonból Bostonba tartó repülőjáraton a személyzet többsége gyomorpanaszokról és görcsökről számolt be, miután a fedélzeten azonos desszertet fogyasztottak el. Szerencsére a gép biztonságosan landolt. A személyzet néhány tagját mentőautóval kórházba szállították a bostoni érkezés után, de az utasok között senki sem szenvedett kárt.
A személyzet számára különleges étkezési élményt kínáltak, és szerencsére a tízfős csapatból ketten elutasították a tápiókapudingot - számolt be róla a Manchester Evening Herald. A légiutas kísérők rosszulléte, amely a személyes tragédián túl is aggasztó, pánikot okozhatott a fedélzeten. A légitársaság szóvivője akkor azt nyilatkozta, hogy a puding volt a bűnös, mivel ez volt az egyetlen krémes étel az étlapon, amely azonnali reakciót idézett elő.
A repülőgép legénysége közül általában a kapitány, mint a legidősebb pilóta, kapja meg elsőként a lehetőséget, hogy kiválassza az étkezési lehetőségeket. Míg sok pilóta a földön, a csatlakozásra várakozva próbálja csillapítani éhségét, addig egyes légitársaságok repülés alatt is étkeztetik a személyzetet, különösen hosszú távú járatok esetén. Az Emirates dubaji földi konyhájában például mind az utasok, mind a legénység tagjai ugyanazon a helyszínen készítik el az ételeket. Ennek ellenére a személyzet nem ugyanazt a menüt választja, mint az utasok; gyakran inkább szendvicseket vagy elvitelre készült ételeket preferálnak, mivel ezek könnyebben fogyaszthatók munka vagy pihenőidő alatt.
A pilóták számára lehetőség nyílik arra, hogy saját ételeiket hozzák magukkal otthonról, ami különösen előnyös lehet, hiszen nem minden légitársaság biztosít étkezést a rövidebb járatokon. Ahogy egy pilóta megosztotta tapasztalatait a Redditen, "nincs is finomabb a házi kosztól a levegőben". Persze, ez nem jelenti azt, hogy az ételmérgezés kockázata teljesen kizárható lenne.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a személyzetnek nem áll módjában egy pohár borral vagy whiskyvel kísérni az étkezéseit. Ez a lehetőség kizárólag az utasok számára elérhető.