Történelmi válság: az Egyesült Államokban már az élelmiszerek megbízhatóságában is kétségek merülnek fel.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek mindössze 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyon vagy valamennyire bízik az amerikai élelmiszer-ellátás biztonságában.
Ez jelentős visszaesés a 2024-es 62 százalékhoz és a 2023-as 70 százalékhoz képest.
A "nagyon biztos" válaszok arányának csökkenése figyelemre méltó: a 2022-es évben még 24 százalékot tett ki, míg 2025-re ez a szám drámaian, 11 százalékra esett vissza.
A bizalomvesztés szinte minden demográfiai csoportban megfigyelhető, de különösen jelentős a Z generáció (13-28 évesek), a magasabb jövedelműek, a férfiak és az ázsiai-amerikaiak körében.
A bizalmi szint alacsony voltát tükröző válaszadók 59%-a úgy gondolja, hogy a profit prioritása felülkerekedik az élelmiszer-biztonság fontosságán. Emellett 54%-uk véli úgy, hogy az élelmiszer-rendszer különböző elemei nem működnek összhangban a biztonság érdekében. A válaszadók 46%-a elégtelennek találja a jelenlegi szabályozási kereteket, és sokan a gyakori termékvisszahívásokat a rendszer gyengeségeinek egyértelmű jeleként értékelik.
A fogyasztókat leginkább aggasztó tényezők között első helyen szerepelnek az élelmiszerek által terjesztett baktériumok (E. coli, Salmonella, Listeria), amelyeket a válaszadók fele sorolt a három legfontosabb aggodalom közé. Ezt követik a rákkeltő vegyületek (47%), a növényvédőszerek és maradványaik (46%), valamint a nehézfémek (41%) miatti félelmek.
Figyelemre méltó tendencia figyelhető meg az importált élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói aggályok terén: míg 2014-ben a vásárlók 52%-a tartotta az importált termékeket kevésbé biztonságosnak az amerikai élelmiszerekkel szemben, addig előrejelzések szerint 2025-re ez az arány 32%-ra csökken.
A bizalom helyreállításához a felmérés eredményei szerint elengedhetetlen a hatékonyabb tájékoztatás és a szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetése. A válaszadók körülbelül 40%-a úgy véli, hogy a megfelelő információk birtokában, amelyek részletezik, hogyan garantálja a kormány és az élelmiszeripar a termékek biztonságát, valamint ha szigorúbb szabályozások léteznének, akkor jelentősen megnövekedne a bizalmuk az élelmiszerek iránt.